Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
1635 Postów
Maniak
factorytka napisał:
i jeszcze coś, przedmioty które wwozisz powinny mieć "ślady użytkowania", a jeżeli wwozisz coś nowego ( zawsze płacisz cło +podatek) to postaraj sie żeby wyglądało jak używane a przynajmniej żeby nie było w oryginalnym katroniku

nie placi sie "cla+podatku" .....Norwegia nalezy do EOG wiec placisz tylko VAT na granicy....

rzeczy do kwoty ok. 4000 kr (dokladnej kwoty nie pamietam) sa zwolnione z podatku VAT
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
ania_s napisał:
tez mialam taka zagadke
po przeliczeniu wszystkich kosztow oplaca sie kupic meble w norwegii na przecenach zimowych styczen i letnich lipiec-sierpien.
firmy przewozowe za transport 1000-2000 euro plus 25% na granicy od wartosci z tym ze w PL kupujesz bez vat i prosisz o wystawienie 0 VATu na fakturze...

w PL nie chca wystawiac faktur zerowych do Norwegii bez wczesniejszego zaplacenia Vatu w urzedzie celnym i przedstawieniu odpowiednich dokumentow do sklepu, zazwyczaj dostajesz fakture proforme i na tej podstawie wysylasz dokumenty do urzedu celnego i oplacasz vat ( w przypadku jednorazowych zakupow) - mozesz zlecic to firmie zewnetrznej ( agencja celna koszt ok. 150 zl- zalezy od ilosci towarow ). W przypadku systematycznych zakupow z zagranicy oplaca sie otworzyc konto w norweskim urzedzie celnym i placic vat np. raz na kwartal...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jana Siryk
(Janusz38)
Wiking
Witam, jednorazowo korzystałam z usług tej firmy ( wysyłałam duży gabaryt do Norwegii) adecon.pl, ogólnie jestem zadowolona. Może ktoś również korzystał i wypowie się coś więcej na jej temat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok